Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Световният морски ден е посветен на борбата с морското пиратство 26.09.2011
Голям размер

Тази година Международната морска организация (ИМО) е определила честването на Световния морски ден да бъде под надслов: „Борбата с пиратството - обща грижа и координирани действия”.

Според докладваните случаи в Международната морска организация през първите осем месеца на 2011 г. са регистрирани 395 атаки и въоръжени грабежи в световен мащаб. За 2010 г. са докладвани 288 подобни случая, което означава увеличение с 37%.

За периода от 1 януари 2011 г. до 31 август 2011 г. като райони с най-многобройни атаки (пет или повече от пет) могат да се посочат Източна Африка, Южнокитайско море, Индийския океан, Западна и Южна Африка, Арабско море и Пролива Малака. Най-значително увеличение в сравнение със същия период от предходната година се наблюдава в Западна Африка (96% увеличение), Индийски океан (76% увеличение), Източна Африка (63% увеличение) и  Арабско море (65% увеличение). Около 65 % от атаките са извършени извън териториалните води на крайбрежните държави.

В икономически аспект са отчетени големи загуби за световната икономика  като годишно те възлизат между 7 и 12 милиарда щатски долара. Отчитайки факта, че 12% от световната търговия се извършва по море и тези инциденти стават в такъв стратегически морски път като Аденския залив, може да се изчисли какви биха били финансовите загуби и последствията за околната среда при евентуален обходен преход на корабите през нос Добра Надежда, Южна Африка, с цел да се избегнат атаките на пиратите край бреговете на Сомалия.

На 13-14 октомври 2011 г. в Рим, Италия ще се проведе заключителна конференция по темата за морското пиратство. Очаква се в конференцията да вземат участие ключови фигури в областта на морската сигурност и безопасност, които работят по различните аспекти на съвременното пиратство и борбата срещу него.

Република България, като част от световната морска общност и активен член на Международната морска организация, изцяло подкрепя политиката и действията на Организацията по отношение борбата в пиратството и тероризма. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Морска администрация”, Министерство на външните работи и др. провеждат активна кампания по информиране на българските мореплаватели и ситуацията в районите с висок риск както и за препоръчителните практики и действия при евентуални пиратски нападения.

Измежду инициативите в България по тази тема бе и организираната в края на миналата година Международна конференция на тема: Морското пиратство и сигурността на морския транспорт и връзката с българската национална сигурност, организирана от ИА „Морска администрация”, Българската асоциация на корабопритежателите, Българската асоциация на спедиторите, транспорт и логистика, Българската асоциация на корабните брокери и агенти, ДП „Пристанищна инфраструктура” и Компания „Риск Сълушънс”. Към Конференцията беше проявен изключителен интерес, както от страна на различните заинтересовани кръгове в страната, така и от чужбина. Конференцията включваше 4 панела като лектори по различните теми бяха изтъкнати представители на различните заинтересовани кръгове по проблема. Конференцията завърши с приемането на обща декларация.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed