Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Ивайло Московски: Ще приложим опита от метрото в БДЖ 24.07.2012
Голям размер

Натрупаният опит и механизмът за закупуване на нови влакове ще бъде приложен и за БДЖ. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който присъства на пускането е експлоатация на новите метровлакове. В събитието взеха участие кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и др. По думите на Ивайло Московски проектът за столичното метро е показал, че когато е налице изградена нова инфраструктура, Европейският съюз би финансирал и закупуването на нов подвижен състав. „Надявам се токова успешно да се възползваме от финансиране и за нови влакове на БДЖ”, допълни той.

„Първите 12 влака за метрото ще бъдат въведени в експлоатация до края на месец август, а останалите 6 – до края на месец ноември”, каза министър Московски. „Капацитетът на всеки от тях е 1100 пътника и са кооперирано производство между руския завод “Метровагонмаш” и японската фирма „Хитачи”, допълни той. По думите му новите влакове са много по-икономични, тъй като двигателите им са специално оборудвани и при движение по инерция и в спирачен режим работят като генератори. „В резултат разхода на електроенергия при тях е с около 25% по-малка от тази изразходвана от влакове с обикновени двигатели”, обясни Ивайло Московски.

„Договорът за новите влакове е на стойност над 153 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма „Транспорт”, допълни министърът. Той обясни, че доставките вървят по график и вече са доставени 8 влака, 2 се транспортират, а за други два тече процедура на приемане в завода на производителя.

Министър Московски и кметът Фандъкова направиха и инспекция на строителните дейности на втория лъч на метрото. Те пропътуваха разстоянието между метростанция „Сердика” и метростанция „Надежда” и се запознаха с напредъка по обекта. „Към този момент е постигнато над 95% изпълнение в участъка Надежда – кв. Лозенец”, каза Ивайло Московски. По думите му и останалата част на трасето е във финална фаза на изпълнение и цялата линия от кв. „Лозенец” до кв. „Обеля” се очаква да  бъде пусната в експлоатация в края на август.

Проектът за разширение на столичното метро се финансира по Оперативна програма „Транспорт”.  В неговия първи етап е включен участъка „Надлез Надежда - пл. Св. Неделя - кв. Лозенец” с дължина 6,5 км и 7 метростанции. Срокът на строителство е 45 месеца. Участъкът „ж.к. Обеля - ж.к. Надежда - Надлез Надежда” е обособен като Лот 1 в Етап ІІ на проекта. Той е с дължина 4,15 км и 4 метростанции. Другият лот, който беше финансиран по ОП „Транспорт”, между кв. „Младост 1” и бул. „Цариградско шосе” е вече готов и пуснат в експлоатация. 

 






 

 

 

Милан Мартинов,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: +359 2 9409 625/301
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed