Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Железопътният транспорт няма да бъде пречка за присъединяването на България към Европейския съюз 11.10.2004

Железопътният транспорт няма да бъде пречка за присъединяването на България към Европейския съюз, това заяви днес във Варна зам.-министърът на транспорта и съобщенията Анелия Крушкова по време на пресконференцията след първите доклади на националното съвещание “Европейската интеграция на железопътния транспорт”. Това беше потвърдено и в редовния доклад на Европейската комисия за 2004 г.

Секторът е изключително труден, но политиката на Министерството на транспорта и съобщенията е да водим диалог с представителите на бранша и с обществеността. Не се страхуваме от проблемите, не се страхуваме да дискутираме стъпките си, които следва да предприемем, преди да ги осъществим - каза още Анелия Крушкова.

Заседанието, което ще се проведе днес и утре във Варна, е част от комуникационната стратегия на правителството за присъединяването на Република България към ЕС. То е и част от нашия откровен диалог с обществеността, каза още зам.-министър Крушкова. Ние не искаме да гадаем бъдещето, а искаме да бъдем подготвени за него, допълни още тя.

През първия ден на заседанието бяха изнесени доклади за актуалното състояние на железопътната транспортна система на нашата страна. Целите и изискванията на ЕС за интеграцията на железопътния ни транспорт в европейската транспортна система бяха представени и обсъдени с участниците в съвещанието. Тези изискания са заложени в 60 директиви на ЕС и са транспонирани в над 26 нормативни акта на МТС и ИА ”Железопътна администрация”.

В доклада си изпълнителният директор на ИА “Железопътна администрация” Георги Николов представи основните изисквания за евроинтеграцията на нашата железопътна система. Те се базират в три пакета, приети в различен период от време от ЕС. Пълния текст на доклада можете да намерите тук.

Зам.-министър Анелия Крушкова направи обстоен анализ на състоянието на железопътната ни система, направени бяха изводи и за развитието на транспортния ни пазар.

Анализът показва, че за период от 10 години обемът на превозените товари и реализирани тон/км е спаднал 2 пъти, а броят на превозените пътници и реализираните пътник/километри са се редуцирали над 1.5 пъти.

Като обобщение от първия ден на заседанието, може да се каже, че по отношение на железопътния транспорт България е завършила процеса на хармонизация с европейското законодателство.

Заседанието продължава с кръгла маса на тема “Евроинтеграция и състояние на железопътния транспорт”. През утрешния ден ще бъдат изнесени доклади за проблемите и перспективите на развитието на железопътната транспортна система, както и за управление на развитието на човешките ресурси в железниците.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed